Nano Silikon İçeren Yumuşatıcı LD106 - Cleankey

İçeriğe git
Nano Silikon İçeren Yumuşatıcı LD106
Yumuşatıcılar – Makro ve Mikro Silikonlar, Tekstil terbiye proseslerinin son basamagını oludturan bitim islemlerinde kullanılır. Bunlar mamulün tutumunu, görünümü ve kullanım özelliklerini etkileyen ve yeni özellikler kazandıran islemlerdir. Bu bitim iş
islemlerinde yumusatıcıların büyük bir yeri bulunmaktadır. Tekstil endüstrisinde en genis kullanımı olan ve Apre Kimyasalları grubunda bulunan Yumusatıcılar silikonlardır.
Yumusatıcılar – Makro ve Mikro Silikonlar
Son yıllarda tekstil terbiyesi bitim islemlerinde kendine önemli ve büyük bir yer edinen Silikon Yumusatıcılar, yumusatıcı kategorisinde en yüksek kullanıma sahip olmuslardır. Metilsiloksan ilk silikon yumusatıcı olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda kullanımı yaygın olmasada silikon elastomerlerde bu kategoride yer almaktadır. Teknoloji ve kimya alanındaki gelismeler ile Mikro Emülsiyonlar ve Hidrofil Silikonlar gibi silikonlu ürün çesitlerinin sayısını arttırmakta ve her geçen gün bu ürün yelpazesi genislemektedir. Silikon elastomerlerin kumasa kazandırdıgı özellikler olarak daha iyi dikim kolaylıgı, parlaklık, elastikiyet ve yumusaklık sayılabilir.
Günümüzde silikon emülsiyonları olarak, yaygın olarak aminofonksiyonel silikon yaglarından elde edilen Makro ve Mikro Emülsiyon olan Silikon Yumusatıcılar kullanılmaktadır. Makro emülsiyonlar büyük moleküllere sahip olması nedeniyle kumasın yüzeyinde kalmakta ve yüzey yumusaklığını etkin bir sekilde saglamaktadır. Silikon Mikro emülsiyonlar yeni gelistirilenler kategorisinde yer almıs ve büyük bir önem kazanmıstır. Tanecik büyüklügüne bakılan Mikro emülsiyonların 10 ile 100 nm aralıgında oldugu sonucuna varılmıstır. Mikro emülsiyonlar, hafif mavi renkten saydam görünüme kadar değgsen bir renk aralıgında olup, süt gibi bulanık degildir. Mikro emülsiyonların su gibi berrak olanlarının tanecik boyutu incelendiğinde 10 nm’nin altında oldugu sonucuna varılmıstır.
Mikro emülsiyonlar, yüzeyde bir ag yapısı oluştururlar. Bu olusturdukları ag yapısı degismeden veya bozulmadan liften life ve lif yüzeyi boyunca hareketini saglayıp çok iyi bir yayılım etkisi göstermektedirler. Bu özellik sayesinde yüzey kayganlığı, çok iyi bir yüzey, iç yumuşaklık ve bunlara ek olarak ise buruşmazlık özelligi de kazandırır. Bunlar amino gruplarına sahip oldukları için anyonik yüzeyler tarafından kolaylıkla alınmaktadırlar. Katyonik gruplar lif yüzeyine doğru mükemmel oryantasyonla yönlenirken polar olmayan gruplar lif yüzeyinden dısa dogru yerlesim sergilemektedir. Bundan dolayı Tekstil Yumusatıcıları kategorisinde en iyi yumusatma özelligine sahip olan aminosilikonlardır.
Bu yumusatıcıların dezavantajlarına göz atıldıgında ise ; sararmaya karsı dayanımlarının düsük oldugu görülmüstür. Bunun sebebi atmosferik oksijene karsı dayanıklı olmayan amino gruplarının oksidasyona ugramasıdır. Kullanım yerine göre kumasa hidrofob özellik kazandıran aminofonksiyonel silikon yumusatıcıların diger bir dezavantajı dır.
Makro ve Mikro Silikonlar ın üretimleri arasındaki en önemli farklılıklar; silikon mikroemülsiyon imalatının ileri teknoloji gerektirmesi, daha fazla Emülgatör, daha az enerji kullanımı ve gerektiğinde daha yüksek sıcaklıklarda kendiliğinden emülsiye olmasıdır. Silikon Yumuşatıcıların işlem görmüş ürünlere daha hidrofob bir özellik kazandırması yumuşatıcının amin içeriği, zincir uzunluğu veya viskozitesinin artması ile sağlanmaktadır. Bunun sonucunda kumaş daha yumuşak bir özellik kazanmış olur. Bu yumuşatıcı zincirinde bulunması gereken amin gruplarının sayısının az veya yetersiz olması ya da amin grupları sayısının çok fazla olması durumunda ulaşılmak istenen tutum elde edilememektedir. Bundan dolayı optimum amin içeriği de Silikon Yumuşatıcılarda önemli bir ölçüt olmuştur.
Hidrofil Silikon Yumuşatıcıları Mikro emülsiyonlardan sonra üretilmeye başlanmıştır ve hidrofil silikon yumuşatıcıları silikon lekesi oluşumu tehlikelerini azaltmıştır. Bunun sebebine bakılacak olursa bu yumuşatıcı grubu suda disperge olabilen veya suda çözünen yapılara sahip olma özelliği taşımaktadır.
Makro ve Mikro Silikonlar ın kumaştaki etkileri
• Yumuşak, kaygan ve dolgun bir görünüm kazandırmak
• Sürtünme dayanımının artmasını sağlamak
• Dikiş kolaylığı sağlamak
• Buruşmazlık oranını arttırmak
• Yırtılma dayanımını arttırmak
• Yıkama dayanıklılığının arttırılması
• Kumaşa antipiling özellik kazandırmak
• Kumaşa su iticilik (hidrofob) özelliği kazandırmak
• Kumaşa hidrofil özellik kazandırmak
• Antistatik özellik kazandırılması
• İleri adımlar için işlem güvenliği sağlamak
MADE WITH OMAY CHEMICAL TEAM
Kalite Kimyamız...
İçeriğe dön